Wat is de opbouw van je scriptie

HomeWat is de opbouw van je scriptie
20 juni 2023

Je bent bijna aan het einde van je studie en moet je scriptie schrijven. Maar hoe bouw je een scriptie op en wat moet er in? De eisen aan de opbouw kunnen per universiteit of hogeschool verschillen. Kijk hier daarom goed naar voordat je begint met schrijven. Een algemene indeling vind je hieronder.

Voorwoord

Hoewel het voorwoord vooraan in je scriptie staat schrijf je deze vaak als laatste. Hierin kun je het verloop van het scriptieproces beschrijven, maar ook eventuele persoonlijke motivaties om juist deze scriptie te doen. En hier kan je personen bedanken die belangrijk zijn geweest voor het proces en je onderzoek.

Samenvatting

In de samenvatting deel je de belangrijkste inzichten, vaak op 1 pagina. Het dient een snel overzicht te zijn voor de lezer, waarbij ook de aanleiding van het onderzoek, de probleemstelling en de onderzoeksmethode worden beschreven.

Inhoudsopgave en Introductie

De inhoudsopgave is de pagina die je het eerst maakt. Hierin zet je de indeling van je scriptie op.

In de introductie beschrijf je de aanleiding van je scriptie, de probleemstelling en de onderzoeksdoelstelling. Vaak wordt hier ook de relevantie van het onderzoek beschreven en tot slot een leeswijzer. Hoe moet de lezer dit verslag lezen en waar staat welk onderdeel van je scriptie.

Theorie en Methoden

In het theorie-deel beschrijf je het theoretisch kader op basis waarvan je het onderzoek gaat uitvoeren. Dit geeft handvatten voor de verschillende manieren waarop een onderzoek kunnen worden uitgevoerd, het geeft (wetenschappelijke) perspectieven en helpt bij het kiezen van de geschikte methode.

In het methoden-deel geef je antwoord op de vragen: wat, waar, wanneer, wie en hoe het onderzoek is uitgevoerd. Daarbij geef je toelichting waarom voor bepaalde methoden is gekozen en waarom juist niet voor een andere methode. Hier kun je ook een conceptueel model laten zien.

Resultaten en conclusie

De resultaten van het onderzoek toon je in dit deel. Je laat de analyses zien en de interpretatie van deze analyses. Daarbij houd je rekening met het theoretisch kader.

Na de resultaten volgt de conclusie: hierbij beschrijf je wat het onderzoek betekent, zowel voor jezelf als voor de praktijk en de wetenschap.

Aanbevelingen & discussie

Indien het onderzoek praktisch is, worden hier de aanbevelingen voor de praktijk gedaan. Hier beschrijf je ook opties voor vervolgonderzoek. Indien van toepassing kun je hier een verklaring geven of de resultaten afhankelijk zijn van bepaalde keuzes tijdens het onderzoek.

Bijlagen

In de bijlagen komt de bibliografie, ofwel literatuurlijst met alle bronnen die je hebt gebruikt. Let er op dat je deze op de juiste wijze opmaakt.

Mock-up CTA Overzicht in je onderzoek

Overzicht in je onderzoek

Wil jij overzicht in je onderzoek? Download mijn cheatsheet en je weet wanneer je wat moet doen in je onderzoek
Vraag hier de cheatsheet aan

Gerelateerde blogs

10 oktober 2023
De cultuurcoach: wat doet die eigenlijk?

In steeds meer gemeentes werkt tegenwoordig een cultuurcoach of combinatiefunctionaris. Er wordt hiervoor gekozen omdat een schakel nodig is culturele […]

Lees meer
11 september 2023
Items samenvoegen tot een schaal

Om diverse redenen kan het in een onderzoek voorkomen dat je meer vragen stelt over hetzelfde begrip. De analyse van […]

Lees meer
15 augustus 2023
Je hebt een bezoekersonderzoek gedaan en dan?

Je hebt een bezoekersonderzoek gedaan en dan? Je hebt een bezoekersonderzoek uitgezet, je hebt voldoende respons en de resultaten van […]

Lees meer
22 juli 2023
8 vormen om je onderzoeksresultaten te verspreiden

Bij een onderzoeksrapportage denken veel mensen, helaas, nog steeds aan een lijvig boekwerk dat leest als een spannend boek (er […]

Lees meer
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen
Nederland
Claudia’s hart ligt bij onderzoek. Haar werkwijze is heel persoonlijk; ieder onderzoek vraagt tenslotte om maatwerk. Samen met de klant formuleert ze doelen, die ze vervolgens ook realiseert. Daarbij is ze volkomen transparant en deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen via haar laagdrempelige digitale cursussen en e-books.
© 2022 – 2024 Claudia de Graauw. Alle rechten voorbehouden.
homeenvelopesmartphone