Wat doe je als je vastloopt in je onderzoek?

HomeWat doe je als je vastloopt in je onderzoek?
2 maart 2021

Het wil wel eens voorkomen dat je vastloopt in je onderzoek. Je was lekker op gang, maar ineens zie je het niet meer. Hoe kun je dan verder? Ga je opnieuw beginnen? Maar ja.. als je al data hebt verzameld kun je moeilijk opnieuw beginnen. Met deze tips kun je verder met je onderzoek. Het zijn zeker ook tips die van toepassing zijn als je met een onderzoek gaat starten.

  1. Denk aan het begin goed na wat je wilt doen met de informatie die je gaat verzamelen. Beschrijf voor jezelf het doel van je onderzoek en houdt dit doel steeds in gedachten.
  2. Bedenk wat je wilt meten en laat je daar niet in beperken. Er is meer te meten dan je denkt. Ben daar nieuwsgierig in.
  3. Bedenk bij aanvang mogelijke knelpunten en verzin daar passende oplossingen bij. Misschien kun je vooraf al iets doen om het knelpunt te vermijden.
  4. Maak als eerste een duidelijk analyseschema waarin je per vraag kijkt hoe je de informatie gaat verzamelen. Dit schema helpt je het gehele proces. Je gebruikt het bij het maken van je meetinstrumenten, maar ook bij de analyse van je data.
  5. Werk gestructureerd. Houd alles goed bij in een document. Zorg dat alles netje bij elkaar staat in een map, zodat je makkelijk de juiste documenten kunt vinden.
  6. Zoek extra informatie op als je vast loopt, zoals het werven van meer respons. Op mijn site staat veel informatie te vinden.
  7. Concentreer je bij de analyse op de onderzoeksvragen en het doel dat je aan het begin hebt gesteld. Zorg ervoor dat je antwoord geeft op de onderzoeksvragen en bedenk dat je de lezer mee moet nemen in je verhaal. Jij bent expert op het gebied van dit onderzoek, de lezer weet niets.

Wil je meer tips krijgen over het doen van onderzoek kijk dan op onze website en download het stappenplan: Overzicht in je onderzoek.

Mock-up CTA Overzicht in je onderzoek

Overzicht in je onderzoek

Wil jij overzicht in je onderzoek? Download mijn cheatsheet en je weet wanneer je wat moet doen in je onderzoek
Vraag hier de cheatsheet aan

Gerelateerde blogs

10 oktober 2023
De cultuurcoach: wat doet die eigenlijk?

In steeds meer gemeentes werkt tegenwoordig een cultuurcoach of combinatiefunctionaris. Er wordt hiervoor gekozen omdat een schakel nodig is culturele […]

Lees meer
11 september 2023
Items samenvoegen tot een schaal

Om diverse redenen kan het in een onderzoek voorkomen dat je meer vragen stelt over hetzelfde begrip. De analyse van […]

Lees meer
15 augustus 2023
Je hebt een bezoekersonderzoek gedaan en dan?

Je hebt een bezoekersonderzoek gedaan en dan? Je hebt een bezoekersonderzoek uitgezet, je hebt voldoende respons en de resultaten van […]

Lees meer
22 juli 2023
8 vormen om je onderzoeksresultaten te verspreiden

Bij een onderzoeksrapportage denken veel mensen, helaas, nog steeds aan een lijvig boekwerk dat leest als een spannend boek (er […]

Lees meer
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen
Nederland
Claudia’s hart ligt bij onderzoek. Haar werkwijze is heel persoonlijk; ieder onderzoek vraagt tenslotte om maatwerk. Samen met de klant formuleert ze doelen, die ze vervolgens ook realiseert. Daarbij is ze volkomen transparant en deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen via haar laagdrempelige digitale cursussen en e-books.
© 2022 – 2024 Claudia de Graauw. Alle rechten voorbehouden.
homeenvelopesmartphone